drda: Dr. Dózsa András


A tartalomhoz


Mit takar a drda
kifejezés?

Ez egy történelmi
név!Hol születtél?

És mikor?

Az Piroska napja!

Meddig éltél ott?


Itt kezdtél iskolába
járni?
Következő lakhely?Iskola?Érettségi?

Továbbtanulás?

Diploma?


Doktorátus?


Munkahelyek?Családi állapot?
Gyerekek, unokák?


A Dr Dózsa Andrást név monogramja.


Igen. Teljes nemesi nevem Makfalvi-Dálnoki Dózsa András, ugyanis családom a Makfalvi nemzetség jászsági ágából származik. Ők Dózsa György testvérének Dózsa Gergelynek a leszármazottjai, és Erdélyből érkeztek a Jászságba. Végül a "dr" előtag is hozzábiggyeszthető, mivel 1973-ban ledoktoráltam

Szentgotthárdon

Közvetlenül a 2. világháború vége előtt, 1945. január 18.-án

Igen, így hivták a keresztanyámat is, aki a kor híres szinésznője, Vaszary Piroska volt.

3 és fél éves koromig, amikoris az ÁVO "kinézte magának" a házunkat, ezért államosították, és el kellett költöznünk Marcaliba, mely Somogy megyében található, 14 km-re a Balatontól.

Igen. 1951-ben kezdtem az általános iskolát, ahová az első nap a nagypapám kisért el.


1957-ben Budapestre költöztünk a Thököly út 47. számú házba. A ház tipikus körgangos, 1 emeletes épület volt. A lakásunk 2 szoba-konyha, ahol 4 lánytestvéremmel és szüleimmel 7-en laktunk. Fürdőszoba nem volt, WC a "gangon" (másik négy családdal közös).

A Dózsa György úti iskolában fejeztem be az általános iskolát, majd 1959-ben (2 és fél évvel az 56-os forradalom leverése után!) kiléptem az úttörő szövetségből, mert a Piarista Gimnáziumba irattak be a szüleim.

1963-ban a Piaristáknál érettségiztem kitünő eredménnyel.

Értelmiségi származásom ellenére még abban az évben felvettek a Budapesti Műszaki Egyetemre.

1968-ben szereztem meg a diplomámat. Diplomamunkám témája: Kapcsolóüzemű stabilizátor tervezése.

Műszaki doktori címemet 1973-ban szereztem a Budapesti Műszaki Egyetemen az akkor még gyerekcipőben járó Digitális rendszertechnika szaktudományi területen.

1969-1975: EMG (Elektronikus Mérőkészülékek Gyára), ahol az első magyar fejlesztésű. sorozatban gyártott számítógép (EMG 830) mágnesszalagos, és mágneslemezes háttérátolóinak illesztésével foglamkoztam.
1975-1983: SzKI (Számítástechnikai Koordinációs Intézet), ahol az R15 ("IBM 370 kompatibilis") számítógép központi egységének fejlesztése ("koppintása") volt a feladatom, majd 1980-tól Németországban programozói munkát végeztem.
1983-1983: Rolitron (mai jogutódja: Synergon Rt), ahol Z80 alapú mikroszámítógép (PC) fejlesztésében vettem rész.
1983-1986: Interbit Gmk, ahol saját vállakozásban nyomtatott áramörök tervezésével és kivitelezésével foglalkoztam állami nagyvállalatok megrendelésére.
1986-a mai napig: Cobra Computer Kft alapítója és ügyvezetője vagyok

1969-ben nősültem. Immár közel 40 éve élek nyugodt, kiegyensúlyozott házasságban. Ennek titka, hogy egyikünknek sincsenek a másikkal szemben önző érdekeik, a legkényesebb kérdésekben is mindíg kölcsönösen kerestük a kompromisszumot és egymást olyan társnak tekintjük (tekintettük), akire bármikor, bármilyen helyzetben lehet támaszkodni.

Gergely: 1972-ben született, angol-teológia szakon végzett a veszprémi egyetemen.Jelenleg az MBA posztgraduláis képzésben vesz részt. Fiai (unokáim) Domokos 2002-ben, Benedek 2007-ben született,
Borbála: 1975-ben született, vendéglátóipari főiskolát végzett. Most fejezi be az MBA posztgraduális
képzést. Fiai (unokáim) Boldizsár 2001-ben, Bálint 2003-ben született.
Négy fiúunoka!

Főoldal | Magamról | Számok, számképek | Híressségek... | Dózsa I: Életem..... | Hasznos linkek | Eszköz linkek | Oldaltérkép

Utolsó módosítás: 2013 ápr 29 ... Mai nap: ... Idő:

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe