drda: Dr. Dózsa András


A tartalomhoz

Orosz Adél

Híressségek...

Bár történelmi léptékkel nézve nem sok hiresség volt a családban (Dózsa Györgyöt leszámítva), de művészetitörténeti szempontból - ha nemcsak a vérségi kapcsolatot tekintjük - néhány névvel dicsekedhetünk.


Orosz Adél

Apai nagymamám a 30-as években a gyáli úti óvodában volt óvónő. Ugyanitt volt óvonő Orosz Adél édesanyja is. Innen adódott, hogy édesapám, aki akkor 16 éves volt, lett Orosz Adél keresztapja.

Orosz Adél (született Budapesten, 1938. március 17.–én) korának híres belarinája: táncosnő, balettigazgató, pedagógus volt. Az Operaház balettiskolájában Nádasi Ferenc növendéke volt, majd az ÁBI-ben folytatta tanulmányait, ahol 1954-ben szerzett balettművész diplomát. 1954-től az Operaház tagja, 1957 óta magántáncosa. Az 50-es évek végén Leningrádban kapott továbbképzést. Virtuóz, lendületes, tiszta technikájú klasszikus balerina, aki a repertoár szinte minden főszerepét eltáncolta, és vendégművészként az egész világot bejárta. 1982-ig volt az Operaház tagja, 1984–1988 között balettig. Az ÁBI-ben 1989 óta tanít. Az egyetlen magyar táncfilm, Az életbe táncoltatott lány főszerepét is eltáncolta. Kossuth-díjas (1965), Liszt Ferenc-díjas (1961), érdemes (1972) és kiváló művész (1976), valamint a finn Fehér Rózsa lovagrend (1968) tulajdonosa. F.Sz. Mária hercegnő (Vojnonen: Diótörő); Giselle (Lavrovszkij); Odette-Odilia (Messzerer: A hattyúk tava); Auróra (Petipa: Csipkrerózsika); Zaréma (Zaharov: A bahcsiszeráji szökőkút); Királykisasszony (Seregi L.: A fából faragott királyfi); Flavia (Seregi L.: Spartacus); Lise (Ashton: A rosszul őrzött lány); Fiatal lány (Fokin: A rózsa lelke); Taglioni (Dolin: Pas de quatre).

(Forrás: Magyar Színművészeti Lexikon)


Lise szerepében
(Hérold-Lanchberg-Ashton: A rosszul őrzött lány)


Főoldal | Magamról | Számok, számképek | Híressségek... | Dózsa I: Életem..... | Hasznos linkek | Eszköz linkek | Oldaltérkép


Almenü:

Utolsó módosítás: 2013 ápr 29 ... Mai nap: ... Idő:

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe